Kommunikation

Denne Big Mack bruger Silje i børnehaven. Med denne kan hun “fortælle” hvad hun har lavet i børnehaven og dagen efter hvad hun har lavet hjemme.

__________________________________________________________________________

Mette har fået en stereo lydoptager, der gengiver lyden nøjagtigt som det er. Lydoptageren er nem at optage med og at afspille fra. Vi har fået anbefalet lydoptageren fra Refsnæsskolen, som har afprøvet flere lydoptagere og fundet den bedste kvalitet i denne. Jeg tænker at nogle af Rett pigerne måske også kan have glæde af denne lydoptager.

Optageren hedder Edirol R-09 (stereo lydoptager), og kan købes på www.indigo2.dk/recordere/index.htm

Mette har meget glæde af lydoptageren, hvor hun kan høre alt lige fra ferieoplevelser til sange sunget af mor. For Mette gør det tydeligvis en forskel, at stemmer og lyde er gengivet som de er i virkeligheden.

Marts 2010: Ovenstående er nu erstattet af R-09HR.

R-09 koster 2585 kr. med moms.
Olympus LS-10 koster 2345 kr.

Olympus LS-10 er mere handy en R-09HR.
Der er 2 GB indbygget hukommelse i modsætning til R-09’s 1 GB.
Man kan betjene LS-11 med én hånd, det er svært med R-09HR.
LS-10 er lettere at betjene.
LS-10 kører mellem 2 og 3 gange så lang tid på batterierne som R-09HR.

Hilsen

Marianne.

_________________________________________________________________________________________________

Talepædagogen på Ida’s skole (Kirkebæksskolen) har afprøvet forskellige talemaskiner med Ida og har fundet en rigtig god løsning. Det er en “Tablet PC”, som grundlæggende er en flad bærbar PC sammenbygget med en berøringsfølsom skærm. PC’en kører Windows XP og der er installeret et program “Boardmaker Speaking”.

Programmet “Boardmaker Speaking” fungerer som en avanceret talemaskine, hvor man selv kan definere antal felter og feltstørrelse. Der er syntetisk tale, men man kan også indtale med mikrofon. På Idas talemaskine er der i de fleste lag programmeret 5 lodrette felter og 1 vandret felt foroven. Når hun trykker på et af de lodrette felter, kan der komme et nyt lag frem med 5 andre valgmuligheder. Det vandrette felt foroven går tilbage et tidligere lag.

Det første lag på Idas maskine indeholder valgmulighederne “skole”, “fritidshjem”, “hjemme”, “aflastningssted” og “lad os snakke”. Herefter kommer der mange nye lag. Under “hjemme” kan Ida vælge hvad hun vil lave f.eks. “ud”, “slappe af”, “høre musik”, “lege med heste”, “spille på instrument”, “læse Wendy hesteblad” og meget mere. I skolen kan hun f.eks. vælge sine klassekammerater og hver gang de har om et nyt emne laver talepædagogen og lærerne en ny side til maskinen.

Både vi og skolen synes, at den fungerer rigtigt godt og Ida er god til at bruge den. Det er let at lave nye lag (vi har selv lavet de underliggende lag for “hjemme”), men det kræver noget planlægning at opbygge et godt og overskueligt system, som er nemt at finde rundt i og som giver mange muligheder for Ida.

Hilsen Jesper og Vibeke